Lush cosmetics heir wants to make his “secret” garden eco-friendly

Lush cosmetics heir wants to make his “secret” garden eco-friendly

Simon Constantine has submitted an application to transform the’secret garden’ he discovered on the grounds of his ancient home into an eco-friendly and educational tourist attraction.Simon Constantine was astounded when he and his children went off exploring the grounds of Carey House near Wareham, Dorset and found the 'lost' walled garden behind a padlocked gate

The head of the soap opera has submitted a proposal to Dorset Council to utilize Carey House near Wareham as a center for teaching about biodiversity and sustainable horticulture.

Plans also call for a new wood storage area, a composting toilet, and a display area where he intends to sell refreshments and plants.

A year ago, the billionaire, whose parents founded the cosmetics empire, discovered a’secret garden’ behind a locked gate while exploring the grounds of his Dorset country estate with his children.

Similar to the Secret Garden in the narrative by Frances Hodgson Burnett, the overgrown paradise had been abandoned for more than forty years.He has applied to build an eco-teaching tourist and educational destination - revealing the new use for the secret garden he discovered last year

When it was first built 140 years ago, the 3.5-acre plot supplied the estate and local people with fresh fruit, flowers, and vegetables.

It is believed that it was last utilized and maintained in the 1970s, after which it became a wandering wilderness of tall grass and brambles with brick walls covered with ivy.

Simon Constantine was amazed when he and his children discovered the ‘lost’ walled garden behind a padlocked gate while visiting the grounds of Carey House near Wareham, Dorset.

He has submitted an application to construct an eco-teaching tourism and educational destination, explaining the new purpose for the hidden garden he discovered a year ago.Planning documents show his idea for the barn elevation - he has submitted his application with Dorset Council

Planning documents reveal his concept for the barn’s elevation; he has applied to Dorset Council.

Details for a gardeners shed – pencil drawings indicate architectural concepts for the Carey House grounds

There are also designs for a composting toilet that will be wheelchair accessible and have a heat-treated pine exterior.

The site plan indicates the location of the composting toilet in relation to the existing wall garden and entry to the secret garden.

Despite the biological objectives of the new initiative, protected or priority conservation species are not likely to be harmed.

Important habitats, other biological characteristics, and geologically significant features will also not be harmed.

“Installation of timber storage shed within walled garden, use of existing barn for educational purposes related with biodiversity and sustainable horticulture, erection of compostable toilet, and use of existing structure for refreshments and plant sales”

When they removed the area, they discovered abandoned outbuildings and old beer bottles from the 1970s. Constantine stated that he planned to replant the landscape using aerial photographs.

Now, though, the pleasant-smelling businessman has disclosed the new application for his restored paradise.

The development is defined as follows: “Installation of timber storage shed within walled garden; use of existing barn for educational purposes related to biodiversity and sustainable horticulture; erection of compostable toilet; and use of existing building for refreshments and plant sales.”Details for a gardeners shed - pencil drawings reveal ideas for the architecture in the grounds of Carey House

A separate planning document explains: ‘The ideas will help preserve and protect the garden’s original and intended use following years of degradation that were ended by the development of Carey’s Secret Garden.

Image of a refreshment area; he intends to sell both drinks and plants.

When the plot was first established 140 years ago, it supplied the estate and local people with fresh fruit, flowers, and vegetables.

The current barn is shown.The site layout shows where the compostable toilet will be in relation to the existing wall garden and entrance to the secret garden

The Grade II-listed structure will keep its existing 19 parking spaces and add five more bicycle parking spots.

The new gardener’s shed and compost toilet will be modest additions to the garden, while repurposing the two little “bothies” in the wall will contribute to the garden’s sustainable management.

The reuse of the existing barn for educational reasons will contribute to the sustainable running of the garden.

The Grade II-listed structure will keep its existing 19 parking spaces and add five more bicycle parking spots.

The 30 square metre external walls of the storage barn will have horizontal timber cladding to match the existing walls.

Simon Constantine and his children discovered the ‘lost’ walled garden while touring the grounds of Carey House near Wareham.

Simon Constantine was amazed when he and his children discovered the ‘lost’ walled garden behind a padlocked gate while touring the grounds of Carey House near Wareham.

The Carey Secret Garden before it was transformed into a beautiful tourist attraction.

Paul Scriven, head gardener, is shown with his dog Finn in a 3.5-acre walled garden in Wareham, Dorset.

Gardener Daniel Smith at the Wareham, Dorset, herb garden discovered by the owners of Carey House.

Paul Scriven, head gardener, in the rose garden discovered by the owners of Carey House in Wareham, Dorset.

The 3.5-acre area was constructed 140 years ago and at one time would have supplied the estate and the surrounding neighborhood with fresh fruits, vegetables, and cut flowers.

Aerial shot of gardener Daniel Smith at the Carey Secret Garden herb garden in Wareham, Dorset.

Despite the ecological goals of the new project, it is not likely to impact any protected or priority conservation species, significant ecosystems, other biodiversity features, or geologically significant features.

The exterior of the wheelchair-accessible composting toilet will be made of heat-treated pine.

The construction site is staffed by two full-time employees, two full-time apprentices, and a part-time project manager.

It is currently open to local groups, charities, and wildlife conservation organizations for pre-arranged visits.

The daily visitor limit is 50, and it is occasionally open on Sundays.

Courses of up to fourteen weeks are also available with an emphasis on connecting people with nature and fostering an appreciation for the environment.

Lush was started in 1995 by Mark, Simon’s father, and Mo, Simon’s mother, as well as others. It now has over 950 stores across the globe.

»Lush cosmetics heir wants to make his “secret” garden eco-friendly«

↯↯↯Read More On The Topic On TDPel Media ↯↯↯