WAEC 2021 Physics Essay Objective Question And Answer

WAEC 2021 Physics Essay Objective Question And Answer

WAEC 2021 Physics Essay Objection Question And Answer

1. A physical quantity that is independent of other quantities is known as….

A. Social Quantity
B. Derived Quantity
C. Fundamental Quantity
D. Vector Quantity
E. Physical Quantity

Click here for latest answers on 2021 WAEC Physics Essay and Objective 

ANSWER: A (Fundamental Quantity)

2. …….. units of the following physical quantities are derived? I. Area II. Thrust III. Pressure IV. Mass

A. I, II, III & IV
B. I, II, III only
C. I, II, IV only
D. I, & III only
E. I & IV only

ANSWER: B (I, II, III only)

3. Which of the following is not a Fundamental Quantity?

A. Speed
B. Mass
C. Time
D. Distance
E. None of the above

ANSWER: A (Speed)

4. The slope of a straight line displacement time graph gives…

A. Distance traveled
B. Uniform velocity
C. Uniform acceleration
D. Instantaneous acceleration
E. Uniform speed

ANSWER: B (Uniform velocity)

Click here for latest answers on 2021 WAEC Physics Essay and Objective 

5. A man will exact the greatest pressure on a bench when he

A. lies flat on his back
B. lies flat on his belly
C. stand on both feet
D. stand on one foot only
E. stand on toes of one foot

ANSWER: E (stand on toes of one foot)

6. When three coplanar and non-parallel forces are in equilibrium,
I. they can be represented in magnitude and direction by the three sides of a triangle taken in order.
II. their lines of action meet at a point.
III. the magnitude of anyone equals the magnitude of the resultant of the other two.
IV. any one force is the equilibrant of the other two.

Which of the following statements above are correct?

A. I & II only
B. II & III only
C. II, III & IV only
D. I, II, III & IV
E. I, III & IV only

ANSWER: D (I, II, III & IV)

7. Which of the following is not a derived quantity?

A. Speed
B. Acceleration
C. Mass
D. Velocity
E. Force

Answer: C ( Mass)

8. The type of energy possessed by a body by virtue of it position is known as…

A. Mechanical energy
B. Potential Energy
C. Kinetic Energy
D. Motition Energy
E Chemical Energy

Answer: B (potential energy)

9. Which of the following is not a property of wave?

A. Reflection
B. Diffraction
C. Refraction
D. Reaction
E. Polarization

Answer: D ( Reaction)

10. Calculate the velocity of a car covering a distance of 450m within 0.2 minutes.

A. 32m/s
B. 27.5m/s
C. 22m/s
D.37.5m/s
E. 40m/s

Answer: D (37.5m/s)

The following are Answers provided for the past WAEC Questions.

1)
Velocity of projection U_p =10m/s
T= sqr root 2h/g Where H=1
G=10
T=sqr root 2*1/10
=sqr root 0.2
=0.447s
V=UsinTita + gt V=10sin90 + 10*0.447
V=10 +4.45
V=14.5m/s

(2)
(i) The position of the ion of the atm of the element in the electrochemical(activity)series.
(ii) the nature of the electrode.
(iii) the concentration of the electrolyte

(7)
Doping of semiconductor increases the number of holes and electrons in the semiconductor,thereby making it impure whch makes it to be useful or active.

Click here for latest answers on 2021 WAEC Physics Essay and Objective